Mesefali satış sözleşmesi

Mesafeli satış sözleşmesi ile insan haklarının korunması amaçlanır. Hukuk bürolarının şiddetle destek verdiği sözleşmeler ile satış sonrasında yaşanacak her türlü mağduriyete karşı önceden önlem alınır. Lavsaç Hukuk Bürosu olarak sizi hayatınızda garanti altınaalacak sözleşmeler liderlik yapıyoruz. Atacağınız her adımda sunduğumuz danışmanlık hizmeti ile güvenceniz oluyoruz.
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir?

Mesafeli satış sözleşmesi tarafların birbirine yakın olmadığı durumlarda aradaki anlaşmayı sürdürebilmeleri amacı ile yapılan sözleşmelerdir. Sözleşme sırasında hangi maddelere imza atılırsa, taraflar bu maddeleri kabul etmiş sayılır. Sözleşme sürecinde iki tarafın da sözleşme maddelerine bağlı kalmaları esastır. Aksi halde oluşacak her türlü olumsuzluk ya da uyumsuzluk hukuki yollar ile çözülür. Lavsaç Hukuk Bürosu mesafeli satış sözleşmelerinden doğacak her türlü mağduriyeti savunmak amacı ilemüvekkillerine hukuki anlamda destek verir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Konuları

Mesafeli satış sözleşmelerinde temel olarak taslak standarttır. Sadece taraflar ve bir takım içerik değişiklikleri ile sözleşmeler hazırlanır. Mesafeli satış sözleşmesi hazırlanırken tarafların avukatları ile hazır bulunmaları önemlidir. Bu doğrultuda bir bilen ile sözleşmenin bütün maddelerinin doğruluğu kesinleşir.

Mesafeli satış sözleşmesinde yer alması gereken temel konular şöyledir;

·         Sözleşmenin ve gerçekleşecek olan satışın detaylı konusu

·         Ödeme ve tahsilatlara ilişkin bilgiler

·         Sözleşme hükümlerini doğuran tarih bilgisi

·         Taraflara verilecek olan ifa süreleri

·         Mücbir nedenler bulunduğunda bu nedenlerin doğuracağı sonuçlar

·         Tüketiciye ait hak ve hükümlülükler

·         Satıcıya ait hak ve hükümlülükler

·         Sipariş ve ödeme bilgilerine dayalı detaylar

·         İade ile cayma hakkının kullanılabilirlik ölçütü

·         Gizlilik hükümleri

·         Uyuşmazlık çıkması ile yetkilendirilecek mahkemelere ait bilgiler

·         Garanti kapsamında yer alan bilgiler

Mesafeli Satış Sözleşmesinden Cayma Hakkı

Mesafeli sözleşme yapıldıktan sonra eğer cayma durumu doğarsa bu durum oldukça büyük bir önem arz eder. Sözleşmeden cayma hakkı Tüketicinin korunması Kanunu 48/4 maddede de yer bulur.

Kanunda yer alan cayma maddesine göre 14 günlük yasal süre bulunur.  14 gün içerisinde geçerli herhangi bir neden göstermeden taraflar cayma hakkını kullanabilir. Ancak 14 günden sonra cayma durumunda bu duruma hukuki anlamda bir karşılık bulunamaz. Sözleşme sırasında, sözleşme hazırlanırken bu konuya önem verilmesi ve bu maddenin mutlaka hükümler içerisinde yer alması gerekir.

Mesafeli Satış Sözleşmesinde İfa ve Mal Teşhisi

Mesafeli satış sözleşmesine imza atıldıktan sonra sözleşme yürürlüğe girer. Bu andan itibaren taraflar verilen süre içerisinde gerekli yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Mesafeli satış sözleşmesinde mal teslimi için verilen yasal süre 30 gün ile sınırlıdır.

Sözleşme sonrasında mal tesliminde herhangi bir aksaklık yaşanırsa, bu durumu satıcının alıcıya bildirmesi zorunludur. 3 gün içerisinde yasal çerçevede bilgilendirilen durumlarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmaz. Yazılı ya da veri sağlayıcı aracılığı ile yapılan bildirimler sonrasında tüketiciden alınan bütün ödemelerin geri iptali ya da iadesi gündeme gelir. Bu iade işleminin de bildirim sonrasında 24 gün içerisinde yapılması gerekmektedir.

Tüketici Bilgilerini Saklama

Mesafeli satış sözleşmesi yasal olarak taraflar tarafından 3 yıl saklanmalıdır. Bu süre cayma hakkının tüketiciye bildirilmesinin ardından başlar.İstenilmesi halinde belgelerin çıkartılarak resmi mecralara ibrazı zorunludur.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mesafeli satış sözleşmesi çok detaylı bir yazılı belgedir. Belgenin kanuni olarak yapısı incelendiğinde karmaşıklığı göze çarpar. Bu nedenle daima belgelerin birer taslak üzerinden hazırlandığı unutulmamalıdır.

Mesafeli satış sözleşmesinde amaç daima ticaretin sağlıklı bir şekilde yürüyüşüne zemin hazırlamaktır. Gerçekleşecek olan her türlü satış bilgilerinin detaylı şekilde sözleşme içerisinde yer alması gerekir.

Mesafeli satış sözleşmeleri tüketiciyi kandırmaya oldukça müsait bir yapıya sahiptir.  Bu nedenle mevzuat konusunda detaylı bilgi sahibi olunmalıdır.

Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.

Murat Lavsaç Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

 

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle