Miras Hukuku

Miras Hukuku

Miras hukuku, gerçek kişilerin ölümü ya da gaipliği sonrasında geriye kalan mal varlığını kanunlara uygun olarak düzenler. Miras hukuku, medeni kanunun bir alt dalıdır ve özel hukuk alanında en geniş bölüm miras hukukuna aittir. Biraz detaylı bir hukuk dalı olması nedeni ile miras davalarında çok fazla ayrıntı yer alır. Dolayısı ile miras davalarının sonuçlanması için uzun bir süreç gerekir. Hukuki anlamda gerekli desteği sağlamak ve mirastan payınıza düşeni kanunlara uygun bir şekilde almak için mutlaka bir hukuki destek almanız tavsiye edilir.

Miras Mallarının Kapsamı

Miras kalan malların kapsamı ve niceliği önemlidir.Ölen kişiden geriye kalan mallar tereke olarak adlandırılır ve tereke ikiye ayrılır. Aktif ve pasif tereke olarak ayrılan miras mallarında;

Aktif mallar: Taşınır ve taşınmaz mallar, ayni haklar, ayni hak dışında kalan ve şahsi nitelik taşıyan haklar, doğmuş haklar ile ileride doğacak haklar,

Pasif mallar: miras bırakanın rehin ve borçları, konulan ipotekler, miras bırakanın yükümlülükleri ile taahhütleri şeklindedir.

Tarafınıza bir miras kaldığını öğrendiğinizde, mirası kabul ya da reddetmeden önce mutlaka bir hukuk desteği almanız ve mirasın içeriğini öğrenmeniz gerekir. Miras davalarında hakkınıza düşen payı öğrenmek ve edinilmiş mal varlığınızı üzerinize almak için hukuk büromuzu tercih edebilirsiniz. Hukuk bürosu olarak mirasın ailenize ekonomik katkısı ve zarar tespitleri gibi konularda da desteklerimiz ile yanınıza oluyoruz.

Miras Davaları Neden Açılır?

Miras davaları genelde tarafların kalan mal üzerinde eşitlik sağlayamaması durumunda açılır. Buna ek olarak taraflar arasında kötü niyetli girişimler de mirasın hukuk yolu ile bölünmesini gerektirebilir. Miras davasının açılma nedenleri genelde;

·         Mirasın reddi

·         Mirasta saklı pay bulunması

·         Mirasta mal kaçırma

·         Tenkis davası

·         Vasiyetnamenin iptali ya da düzeltilmesi

Şeklindedir. Miras hukukuna, alanında uzman olan avukatlar bakar. Miras davalarına bakan mahkemelerde davayı takip eden miras hukuku avukatları sürecin yasal olarak ilerlemesini ve sonuçlanmasını sağlar.

Miras Hukukunda Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Mal paylaşımı hukuk alanında yer alan en önemli davalardan birisidir. Gerçek kişilerin ölümü ile ortaya çıkan miras bölüştürülürken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur. Ölüm öncesinde eğer kişiler vasiyet hazırlamışsa bu durumda miras, vasiyette yer alan açıklamalara göre dağıtılabilir. Ancak vasiyetin olmadığı ani ölümlerde miras genelde hukuki yolalr aracılığı ile çözülür. Miras hukukunda mal paylaşımının nasıl yapıldığı ve hangi önemli konulara dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda hukukçularımızdan bilgi alabilirsiniz.

Gerçek kişilerin ölümü ile eğer hayatta kalan eş kabul ederse anne ve baba ile birlikte ortak mirasçı olabilir. Bu durumlarda mirasın yarısı eşe diğer yarısı da anne ve babaya bölünür.  Eş hayatta iken ölen kişinin mirasının 4’te 1’inden hak sahibidir. Diğer paylar çocuklara aittir.

Reddi Miras Nedir?

Gerçek kişinin ölümü ile kalan malın, mirasçılar tarafından reddedilmesi durumu reddi miras olarak tanımlanır. Yasal mirasçılar mirasın kesinleşmesinin ardından 3 ay içerisinde mirasın reddini talep edebilir. Reddi miras sözlü olarak veya mahkeme yolu ile beyan edilebilir.Miras ile ilgili süren bir dava varsa bu durumda sözlü reddi miras kabul edilmeyecektir. Ölen kişinin bütün mal varlığı borçlar nedeni ile batık halde ise bu durumda mirasçıların reddi miras talebine gelmeden miras direk reddedilir.

Vasiyet Nasıl Yazılır?

Ölüm sonrasında mirasın nasıl dağıtılacağına ilişkin hususlar vasiyet ile açıklanabilir. Vasiyetname; Sözlü, el yazılı ya da resmi şekillerde hazırlanabilir.  Sözlü miras açıklaması 2 tanık eşliğinde gerçekleşir. El yazılı vasiyette yazının gerçek kişiye ait olması ve ıslak imzasının bulunması zorunludur. Resmi vasiyet ise noter huzurunda hazırlanarak geçerlilik kazanır. Miras hukuku konusunda ihtiyacınız olacak hukuki desteği sizlere alanında isim yapmış hukukçularımız ile sunuyoruz.

Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.

Murat Lavsaç Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle