Mülkiyet Hukuku

Mülkiyet Hukuku

Mülkiyet hukuku kanunda 4721 sayılı kanunun 683. Maddesinin 1. Fıkrasında kendine yer bulur. Bu kanuna göre herhangi bir şeye sahip olan kişiler, hukuk kuralları kapsamında bu sahipliklerini diledikleri gibi kullanabilir ve bunlardan yararlanabilir. Aynı şekilde sahip odluğu şeye ilişkin tasarruf sağlama yetkisine sahiptir. Bir malın sahipliğini elinde bulunduran kişiler, kanunun belirlediği sınırlar içerisinde bu malı dilediği gibi kullanabilme hakkına sahiptir. Bu durum kanunda mal mülkiyet hakkı olarak tanım bulur. Mala sahip olan kişiler bu malın faydalarından da istifade edebilir. Bu maldan, malikinin haberi olmadan başka kimselerin faydalanması veya yararlanması söz konusu değildir.

Malikin haberi olmadan maldan faydalanma durumu ortaya çıktığında bu durum hukukta mülkiyet hakkını ihlal olarak kabul görür. Bu aşamada hukuki işlemler devreye girer ve hak sahibi olmayan kişilerin maldan yarar sağlamaları kanun ve yasalar ile engellenir. Mülkiyet hakkı ve mülkiyet hukuku gibi konularda hukuk büromuz ihtiyacınız olacak her türlü hukuki desteği sizlere sunuyor. Maliki olduğunuz mal ve her türlü değerli eşyanın korunabilirliğini sağlamak için hukuk büromuz ile ortak çalışmalar yürütebilirsiniz.

Mülkiyet Hakkının Kapsamı

Hukukta, mülkiyet hakkının konusu sadece maddi şeyler ile ölçülür. Yani maddi açıdanniteliğe sahip olmayan herhangi birşeyin mülkiyet olarak değer görmesi mümkün değildir. Yani maddi değeri olmayan hiçbirşeyin mülki değerinden bahsedilemez. Size ait belirli bir maddi değere sahip her türlü eşya ve değerin mülkiyet hakkına sahip olabilir ve kanun çerçevesinde mali mülkiyet hakkınızı koruyabilirsiniz.

Fikri Mülkiyet Hukuku

Mülkiyet kapsamında yer alan fikri mülkiyet hukuku, sanat eserleri başta olmak üzere marka ve patentler, modeller, yeni bitki ürünleri, bilgisayar programları, tasarımlar ve ticari unvanları kapsar. Dolayısı ile fikri mülkiyet hukukunun kendine ait sınırları ve nitelikleri bulunur. Fikri mülkiyet hukuku genelde ürünlerde anlaşmazlık yaşandığında devreye girer. Fikri mülkiyet hukukunun en fazla işlediği durumlar;

·         Marka tescil işlemleri

·         Marka ve patent haklarının korunması

·         Fikri mülkiyet hakları konusunda verilecek her türlü danışmanlık hizmetlerinin kapsamı

·         Fikri mülkiyet hakları hakkında mevcut olan ihtilafların çözüme kavuşturulması

·         Telif hakları ve ticari düzenlemeler

·         Yazılım lisanslarının korunması

·         Uluslararası alanda lisans ve anlaşmaların Türk hukukuna hale getirilmesi

·         Mülkiyeti bulunan her türlü değerin taklit edilmesi

·         Ticari anlamda her türlü sırrın kötüye kullanılması

Sınai Mülkiyet Hukuku

Sınai mülkiyet hukuku genelde yeni buluş ve patentleri yaratan kişilerin kendi haklarını korunması gereken durumlarda ortaya çıkar.Üretilen her türlü mal ve değer üzerinde asıl üreticinin haklarını koruyacak şekilde işaretlerin kaydedilmesini ve bu sayede ürünün satma ve kullanma hakkının korumasına yönelik hakları kapsar. Size ait olan her türlü değeri korunur hale getirmek ve haklarının paylaşılamaz olmasını sağlamak için hukuk büromuz ile iletişime geçebilir ve konu hakkında uzman desteği alabilirsiniz.

 

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle