Çocuk Hakları & Velayet

Çocuk Hakları & Velayet Davaları

Henüz reşit olmayan çocukların velayet hakları ebeveynlerine aittir. Çocuk hakları velayet davaları herhangi bir yasak gerekçe olmadığı sürece anne ve babadan alınmaz. Eğer gerek görülür ve hâkim çocuğa bir vasi atarsa bu durumda çocukların velayetleri anne ve babadan düşer. Aksi durumda velayetler daima çocuğun anne ve babasında kalır.

Velayet davaları Türk Medeni Kanunu’nun 337, 340, 342 ve 346. Maddelerinde kendine yer bulur. Bu kanuna göre çocuğun;

·         Çocuğun her türlü bakımı,

·         Eğitim ve öğretimi

·         Korunması

·         Ödevleri

·         Görev ve sorumlulukları

·         Geçiminin sağlanması

·         Gözetilip korunması

·         İyi ahlak sahibi olması

·         Kötü alışkanlıklardan uzak tutulması

·         Çalışkan ve bilgili bir insan olarak yetiştirilmesi

Gibi sorumluluklar velayet sahibi bireydedir. Mahkemeden konu ilgili farklı bir karar çıkmadığı süreç, çocuğun velayet sahibi olan bireyler tüm bu sorumlulukları yerine getirmek ile yükümlüdür. Hukuk büromuz çocukların her türlü haklarının korunmasında ve velayetin çocuğun menfaatine olan tarafa verilmesinde gerekli olacak hukuki süreçte müvekkillerimizin yanında olur.

Çocuk Velayet Davaları Kapsamı

Çocuk velayet davası anne ve babanın ayrılma ve boşanması sonucu açılır. Velayet davasının açılmasındaki temel neden çocuğun ileriye dönükyaralarını sarmak ve geleceğini garanti altına almaktır.  Velayet ile ilgili verilecek olan hükümler kamu düzeni ile ilişkili olmak zorundadır.Velayetin değiştirilmesi ile ilgili talep, çocuğun ebeveynlerinden herhangi birisi tarafından oluşturulur. Çocuğun yararı göz önünde bulundurularak tekrar bir mahkeme oluşturulur ve çocuğun o anki yaşam şartları tekrar gözden geçirilerek velayetin hangi tarafa geçmesi gerektiğine karar verilir.

Evlilikte Velayet Kullanımı

Devam eden evliliklerde çocuğun velayeti hem annede hem de babadadır.  Evliliğe son verilmesi durumunda ayrılık gerçekleşmiş ise bu durumda velayet kararı hâkim tarafından anne ya da babaya verilir. Anne ya da babanın hayatta olmadığı velayet davalarında karar sağ kalan ebeveyne verilir.

Evlilik Olmayan Durumlarda Velayet Kullanımı

Anne ve babanın evli olmadığı durumlarda çocuğun velayet hakkı önceliği annededir. Anne eğer velayet hakkına sahip olmak için yeterli koşullara sahip değilse, velayetin babaya verilmesi için söz konusu olabilir.  Babanın da velayet için uygun şartlara sahip olmadığı saptanırsa, bu durumda mahkeme çocuğa bir vasi atar.

Üvey Çocuklarda Velayet Kullanımı

Anne ve babalar çocuk üvey bile olsa, reşit olmayan çocukların bakımlarından sorumludur. Çocuğun da aynı derecede anne ve babaya olan sorumluluklarını yerine getirmesi ve onların sözünden çıkmaması gerekir. Üvey olan ve reşit olmayan çocukların velayeti mahkeme kararı ile belirlenir.

Velayetin Kaldırılması

Verilen velayetin çocuğun iyiliğine bir karar olmadığı anlaşılırsa, bu durumda hâkim bu kararı iptal edebilir. Velayetin iptal edilmesindeki başlıca nedenler şunlardır;

·         Velayet sahibinin deneyimsizliği, hastalığı ya da başka bir yerde bulunması

·         Velayet sahibini çocuğa yeterli ilgiyi gösterememesi

·         Velayeti alan tarafın çocuğa karşı yükümlülüklerini yerine getirememesi

·         Velayeti alan tarafın çocuğun bakımını savsaklaması

Velayetin Değiştirilmesi

Velayet herhangi bir tarafa verildikten sonra, bu tarafın zamanla yaşam koşulları değişirse çocuğun velayetinin değiştirilmesi yönünde tekrar mahkeme açılabilir. Velayeti alantaraf eğer velayet sorumluluklarını yerine getirmezse yine velayetin iptali ve değiştirilmesi hakkında mahkeme kurulabilir.

Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.

Murat Lavsaç Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle