İş ve işçi Hukuku

İş ve İşçi Hukuku

İş ve işçi hukuku, dünyanın her yerinde sadece işçilerin hakkını korumaya yönelik olarak oluşturulmuştur. İşçi hukukunun temel kapsamı işçilerin çalışma kapsamları, işçilerin aldıkları ücret, işçi sendikaları, işçi ve işveren haklarını koruma vs. şeklindedir. İş ve işçi davaları ağırlıklı olarakasliye hukuk mahkemelerinde görülür.  Genel konuları belirlenmesi amacı ile komisyonlar oluşturulur ve sendikalar ile işçilerin hakları koruma altına alınmaya çalışılır. İşçiyi koruma amacı ile oluşturulan iş ve işçi hukukuna dair çözülmesi gereken her türlü problemde hukuk büromuza danışarak hukuki desteklerimizden faydalanabilirsiniz.

İş ve İşçi Hukukunun Kapsamı

İş ve işçi hukukunun kapsamı dünya genelinde incelemeye konu olmuş her türlü işçi sorunlarını içerir. Çalışma hayatının gereği olan rolleri içerisinde barındırır.  Türkiye’de işçi hukukunun kapsamı önemli detaylara sahiptir. Dünyagenelinde işçi hukuku çok kapsamlı işlevlere sahip olamasa da bu durum Türkiye’de kapsamlı olarak ele alınmış ve sonucabağlanmıştır. İş ve işçi hukukuna dair bilinmesi gereken önemli detaylar şöyledir;

·         İş ve işçi hukuku belirli temellere dayandırılmıştır.

·         İş ve işçi hukukunun en büyük kapsamını, esas hakkında bilinmesi gereken şart ve koşullar oluşturur.

·         İşçilerin mağduriyet yaşayacakları maaş ve tazminat gibi konular bu hukukta çok büyük bir yer kaplar.

·         İş ve işçi hukukunda işçi kazaları ve işçinin işe iadesi gibi konular da  sıkça görülür.

İşçinin haklarının korunması dünya genelinde kabul görmüş birşeydir. İşçi ve işveren arasındaki problemler birçok durumda kendi aralarında çözülemez ciddiyet içerir. Hakkını haksız yere kaybeden bir işçi tüm haklarını geri almak adına yardım talebinde bulunur ve işçi hukuku kapsamında haklarını aramaya başlar. Bu durumda devreye giren iş ve işçi hukuku her türlü borçlanma hususlarını da inceler ve işçinin yanında olur. Hukuk büromuz işçi ve işverenin haklarının korunması hususunda müvekkillerine her türlü desteği uzman avukat kadrosu ile sunar.

İş Kazalarında Açılan Tazminat Davaları

İşyeri kaynaklı olarak meydana gelebilecek her türlü kaza sonucunda, işveren işçiye destek olmuyorsa bu durumda mağdur taraf işverene dava açabilir. Bu davalar genelde iş kazasının ölümle sonuçlanması durumunda açılır. İşverenin ödemesi gereken tazminata yanaşmaması, işçi ailesini bu hukuki süreci başlatmaya iter. Açılan dava ile işveren hukuki sorumluluklarını yerine getirmek ile mükellef olur. Aksi taktirde dava sonucunda işçi tarafına tazminat ödemeye mahkûm edilir.

İşe İade Davası

İşçi haksız yere işten çıkartıldığında işe geri dönmesi ile başlatılan hukuki süreç bu süreç, işe iade davası ile hukuki sürece başlar. Bu konuda gerekli dava açıldıktan sonra işverenin bu konuda gerekli hükümleri yerine getirmesi ve şartları karşılaması beklenir.Aksi durumda davayı açan taraf davayı kazanacaktır.

Maaş Alacağı Davası

İş ve işçi hukukunda en sık görülen davalar arasında işçinin alacakları bulunur. İşçinin hakkı olan maaşı alamadığı durumlarda işçiyi koruyan yasa ve kanunlar devreye girer. Bu kapsamda ödeme yapmayan işverene dava açılır. İşçi dava sürecinde mağduriyetini ispatlarsa bu durumda hukuki süreç olması gerektiği gibi ilerler ve işveren kanun gereği cezaya çarptırılır.

Kıdem ve İhbar Tazminatı Alacak Davası

Türkiye’de işçilerin en fazla mağduriyet yaşadığı konu kıdem ve tazminat alacaklarından mahrum kalmalarıdır. İşverenin bu konuda ödemeye yanaşmaması durumunda işçilere hukuki yol açılır. İşçi kıdem tazminatı alabilmek için işverene bir dava açar ve belirli kanunlar çerçevesinde dava sonucunda işveren, işçiye tazminat ödemesini tanzim eder. İşçiyi mağdur edecek her türlü konuda tarafını belli eden hukuk büromuz bu konuda gerekli her türlü desteği sunar. Alanında deneyim sahibi avukatlarımız aracılığı ile iş ve işçi hukuku hakkında ihtiyacınız olacak her türlü hukuk desteğini büromuzdan alabilirsiniz. 

Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.

Murat Lavsaç Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekle